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Showing posts from January, 2008

Slimming down the bill way

I have a friend who swears by Bill Granger's recipes when trying to lose weight. Not all of them are waistline-friendly, particularly not his cakes, but only my naivety would have me believe that anyway. I recently caught Bill on my food channel, and I had a good browse in the three books by him that I own, and boy, do I wish I could live like he does : in the sun, near the beach, in his not-too-beige, not-too-bright décor without the crazy lady upstairs (and by that I really mean my neighbour). The kids never seem to make a fuss and there's time for friends... what friends anyway? Ahhh, but then I'd have to live in Sydney... I'd so miss the rain and the never-ending autumn that begins in August and ends in June......................................................................not! Ha ha! But back to the topic, yes he has a light hand when it comes to butter and oil, and he is into fresh flavours - lime, coriander, mint, chilli... his portions seem human-sized (as o

Celui où je faisais des recettes de blogueuses

On dirait le titre d'un épisode de Friends. Mais hier, lors de la meme journée, je parvenais à réaliser deux recettes tirées de deux blogs que j'aime bien fréquenter. Tout d'abord, une recette devenue un classique : le pain de campagne de Murielle alias Samania. Très tentant avec sa belle croûte digne d'une boulangerie, dorée et craquante. Si ma mie n'est pas aussi aérée, je blâme l'usage de farine de seigle complète, ainsi que le fait d'avoir pétri trois fois, car ma deuxième levée était trop longue et je craignais de me retrouver avec une mie trop mousseuse. La technique de cuisson dans un four très chaud, dans lequel on pose un récipient d'eau, aide la croûte à devenir bien croustillante. La seconde provient de chez Tuyau de Poele /delphine. Il s'agit d'un velouté de topinambours aux St-Jacques. Un soupe au goût délicat et agréable. Pour les novices en topinambours, voilà à quoi ils ressemblent dans toute leur splendeur de légumes oubliés-res

Pork, walnut and roquefort parcels and a fantastic meatloaf

These were fantastic as a starter/to nibble with a drink (Champagne anyone?). I made them for New Year's eve with our new friends/neighbours. I spotted them in an old issue of delicious magazine (UK edition, dec 2005) and wanted to make them at the time already, but lacked an occasion and forgot about them until I took out all my Xmas specials a few weeks ago. I had to change a few things : pork mince for sausages, roquefort for stilton, added some grated onion, seasoning and voilà! Also, because I hadn't bought enough pastry and used a different technique (they suggested sausage roll shapes) I was left with some meat which I then mixed with the leftover eggwash and formed into a log, froze, then roasted as a meatloaf. It was great again, and even better cold the next day. Pork, walnut and roquefort parcels (adapted from delicious UK december 2005) 500g pork mince 50g walnuts, toasted in a dry pan then chopped 150g roquefort a handful of chopped fresh parsley a small onion, g

Noël '07

Lumières de Noel sur les grands boulevards parisiens Biscuits-décorations de Noel (Nigella), faits à 4 mains Shortbread pistaches Stollen Gâteau aux clémentines (Nigella) pour déjeûner entre amis Blinis-canapés un vrai foie gras de canard fermier chapon rôti etc. Lecteur, lectrice, ce billet est publié très tard, il ne t'inspirera peut-etre pas grand-chose en ce début d'année qui rime avec régime, mais pour moi, il sera fort utile pour Noel 2008, pour remémorer à toutes les personnes présentes ce qu'on a pu manger. Par exemple, personne ne m'a crue quand j'affirmais, ma mémoire d'éléphant à l'appui, que j'avais déjà réalisé deux années consécutives une bûche chocolat-orange, mais mon blog m'a permis de rétablir la vérité. Cette année, pour perpétuer cette mini-tradition, et parce qu'il y a encore des palais pauvrement éduqués qui n'apprécient pas la crème de marrons, j'ai dû faire une bûche bi-goût/double face, chocolat orange d'un

Galette des rois -Three King's cake

First of all, let me wish you all a happy new year, full of delicious and happy moments! I haven't been around much lately, busy with Xmas preps and just being plain lazy. But I thought that the epiphany would be a good time to resurface, putting an end to the Christmas season and welcoming the new year with yet another sugar high... There are regional variations on the Three King's cake in France. Around Bordeaux for example, they make a brioche-type crown with candied fruit and pearl sugar (I hear they do a similar one in New Orleans, not a coincidence). In Franche-Comté (home of Comté cheese, which I like a lot), they make a flat galette with no filling. But generally speaking, the most widespread galette is a puff pastry affair filled with frangipane. Inside a fève (fava bean) lays buried, now a ceramic figure, and whoever finds it becomes king or queen, according to gender and/or sexual preference (ha ha). They're sold with golden paper crowns. When children are around

2008 : Bonne Année! et le top ten 2007

2007 : une année qui m'a vue une fois encore passer la frontière et m'installer dans un pays minuscule par sa taille mais gigantesque au classement du PIB (produit intérieur brut pour les nuls) par habitant. Comme l'a correctement exprimé mon délicieux frère, je vais certainement fair chuter ce meme chiffre, mais ce ne sera probablement pas assez pour détrôner le Luxembourg de la tete du classement mondial. J'ai aussi du retard pour annoncer à mon lectorat fidèle que j'ai eu l'honneur en avril de pouvoir faire un stage (bien grand mot: 2 matinées!) dans les cuisines de l' Oustal del Barry sur un terroir qui m'est familier. Le chef, Rémy Simon, un vrai passionné, m'a accueillie chaleureusement, sans avoir peur de me confier des tâches à la hauteur de mes qualifications -épluchage et tranchage d'oignons (hihi), façonnage de mini-brioches aux noix, touiller la terrine de tete de porc, assemblage des amuse-bouches et desserts... et en deux jours, j&