Sunday, May 17, 2009

Asperges vertes rôties


Les asperges sont en saison! C'est bon, c'est sain, c'est facile à préparer (enfin, les vertes, hein) et ça parfume le pipi! Et ça ne dure pas, donc il faut en profiter MAINTENANT.

Alors, si comme moi vous les préférez vertes, et que vous vous lassez de les faire sauter à la poêle ou de les faire à la vapeur, je vous conseille une façon innovante, je trouve, de les préparer, et tout aussi rapide : les rôtir au four.

Pour une botte de 500g, il vous faudra 1 c. à s. d'huile d'olive, 1 à 2 gousses d'ail, du sel et du poivre. Préchauffer le four à 200°C. Laver les asperges puis les essuyer. A la main, couper le bout en le pliant, normalement, il se casse à la hauteur idéale, où le bas immangeable fait sécession. Les poser sur une plaque à four recouverte de papier cuisson. Verser l'huile en filet, râper l'ail ou le presser, saler, poivrer. Avec les mains, masser les asperges afin de répartir l'huile et les aromates sur toute leur longueur. Enfourner vers le milieu-haut du four et laisser cuire 15 minutes environ (un peu plus si elles sont épaisses).

Des variations sont possibles, avec du balsamique, du jus de citron, du parmesan, etc. A vous de voir. Et comme les asperges se marient bien avec les oeufs (oeufs brouillés, omelettes, pochés ou en clafoutis et quiches), faites-en des mouillettes pour oeuf coque (3 minutes dans de l'eau bouillante salée vinaigrée).

Wednesday, May 06, 2009

Microwave chocolate dwarf loaf

Dear Reader,
I have let you down. Seriously, I haven't posted in over two months, where has the time gone?
Anyway, it hasn't been too exciting, or perhaps I haven't had much energy to cook and write. I have fed the other blog a little (it's easier in French I guess), but I have fed myself well (a little too well probably).

Anyway, I offer you this recipe for a microwave chocolate cake, just because it's dead easy and super quick to whip up, even if a three-year-old is helping. It's not mine, it's from the other Julie, the stick insect one, a pretty, popular, pretty popular thin TV cook. -do you hear the envy in my italics?-

It's done the rounds on French blogs, because we don't cook much with our microwaves, let alone bake with them, and this cake is surprisingly good, considering. It won't rise, and only fills half a standard loaf pan, but it's dense, intense and impossible to resist.

It's called "black cake", yes in English, but I'd call it pavé or fondant, because it's firm but tender.

Here goes :

150g dark chocolate
125g butter (I used 100g veggie margarine)
125g sugar
50g flour
3 tbsps Malibu (I used rum and grape juice)
3 eggs

Melt the chocolate and butter, then add the other ingredients one after the other, mixing well in between. Pour into a prepared pyrex or silicon loaf pan. Microwave on high (750 or 900) for 3 mins. Rest for 5 mins. Repeat for 3 mins then leave it in for 5 more mins. Take out and cool in the pan on a rack. Eat warm or cold.


I hope you make it and enjoy it and don't forget me until my next post,

yours yummily,
Julie xox